menu

Najprostsze pszenne bułki z sezamem do burgerów

Jaki jest najlepszy burger? Taki przygotowany od początku do końca w domu. A początek burgera, czy raczej jego podstawa to oczywiście chrupiąca, posypana sezamem bułka. Na blogu znajdziecie również wersję pełnoziarnistą bułek do burgerów, a dokładnie pełnoziarniste, ziołowe bułki do burgerów.

bułki do burgerów

Składniki:

1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej plus mąka do podsypywania
25g drożdży świeżych
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
łyżka sezamu



Sposób przygotowania:

W wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem- odstawiamy do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, łyżkę oliwy oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego ( końcówką do ciast drożdżowych) na gładką i elastyczną masę. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę- powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponowni, tym razem delikatnie zagniatamy, dzielimy na 4 równej wielkości części i formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułki. Odstawiamy bułki pod przykryciem na kolejne 15-20 minut. Następnie wierzch każdej smarujemy pozostałą oliwą i oprószamy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20- minut- aż bułki będą rumiane. Studzimy na kratce. Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczemy tylko dwie minuty???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście to błąd:) zabrakło zera- 20minut:)Już poprawiam i dzięki za czujność:) pozdrawiam:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)