Składniki:
1/2 szklanki ciepłej wody1 szklanka mąki pszennej plus mąka do podsypywania
25g drożdży świeżych
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
łyżka sezamu
Sposób przygotowania:
W wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem- odstawiamy do momentu aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, łyżkę oliwy oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego ( końcówką do ciast drożdżowych) na gładką i elastyczną masę. Ciasto formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę- powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto ponowni, tym razem delikatnie zagniatamy, dzielimy na 4 równej wielkości części i formujemy okrągłe, lekko spłaszczone bułki. Odstawiamy bułki pod przykryciem na kolejne 15-20 minut. Następnie wierzch każdej smarujemy pozostałą oliwą i oprószamy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20- minut- aż bułki będą rumiane. Studzimy na kratce. Gotowe!Smacznego:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPieczemy tylko dwie minuty???????
OdpowiedzUsuńoczywiście to błąd:) zabrakło zera- 20minut:)Już poprawiam i dzięki za czujność:) pozdrawiam:)
Usuń