Składniki:
200g miękkiego masłaszklanka drobnego cukru
łyżka domowego cukru waniliowego
3 duże jajka
szklanka mąki pszennej tortowej
szklanka kefiru
łyżeczka czerwonego barwnika w proszku
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
solidna łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki soli morskiej
700g serka philadelphia
100g drobnego cukru
łyżeczka suszonej, zmielonej skórki z cytryny
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ucieramy masło, cukier i cukier waniliowy na puszystą masę. Następnie
stopniowo do masy dodajemy jajka. Gdy masa będzie puszysta dodajemy połączone ze sobą i przesiane suche składniki( mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i barwnik). Masę ponownie miksujemy. Na koniec cienkim strumieniem do miksujących się składników dodajemy kefir. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie całkowicie wyrównujemy nożem jego wierzch ( powstałe okruszki używamy do dekoracji) i przecinamy na dwa równej grubości blaty. Ciasto przekładamy i dekorujemy kremem( Krem: zmiksowany serek, cukier i skórka z cytryny) a wierzch obsypujemy okruszkami. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Gotowe!Smacznego:)
Sto lat ! a ciasto piękne !
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego! A torcik jest przepiękny :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto:) Twoje wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego:)
Samych blogowych sukcesów! Tort jest cudny;)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Spóźniłam się, ale wszystkiego najlepszego!
OdpowiedzUsuń