Składniki( na jedną wielką albo 2-3 mniejsze sztuki):
spód pizzy:szklanka mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy
wierzch:
kilka zielonych szparagów
100ml śmietanki 30%
100g sera camembert
łyżeczka soli morskiej do pomidorów
kilka rzodkiewek
Sposób przygotowania:
Spód: w wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier- odstawiamy na około 15 minut. Mąkę łączymy z
solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę by wyrosło.
Szparagi myjemy i kroimy w cieniutkie paski( najlepiej przy pomocy obieraka do warzyw). Ser również kroimy w cienkie plastry. Śmietankę mieszamy z solą do pomidorów. Rzodkiewki kroimy na plastry.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego cienki placek z brzegiem, smarujemy śmietanką i układamy ser oraz szparagi. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220stopni. Po wyjęciu na pizzy układamy plastry rzodkiewki. Gotowe!
Smacznego:)
chyba się skuszę na taką FIT pizzę ! :)
OdpowiedzUsuńWarto się skusić bo jest bardzo pyszna:)
Usuńjeżu! jakie piękne zdjęcie :] Jadłabym
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuńz wielką chęcią bym schrupała !
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńWygląda nieziemsko i apetycznie, muszę popełnić w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania