menu

Bread pudding- zapiekanka śniadaniowa z cynamonem

Weekend uwielbiam za wiele rzeczy, a jedną z nich są niespieszne, późne śniadania. Przygotowuję różne pyszności i siedzimy sobie długo przy stole rozmawiając i zajadając ze smakiem. Doskonałym daniem na takie śniadanie jest bread pudding czyli zapiekanka z jasnego pieczywa( najlepiej czerstwego). U mnie w wersji z cynamonem, ale myślę, że świetnie sprawdzi się tu również wanilia, kakao czy inne dodatki.






Składniki:

ok. 1/3 bagietki
250ml śmietanki 18%
3 łyżeczki cukru
1 duże jajko
łyżeczka cynamonu mielonego
cukier puder- do podania




Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na kawałki i ciasno wykładamy w formie do zapiekania. W misce mieszamy ze sobą
jajko, śmietankę, cukier i cynamon. Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy pieczywo. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 20-25 minut- aż wierzch się zarumieni. Podajemy na ciepło. Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)