menu

Brownie z masłem orzechowym

Brownie uwielbiam przede wszystkim za trzy rzeczy: po pierwsze  wymaga minimum wysiłku, po drugie jest idealne by zaspokoić silne pragnienie czekolady a po trzecie można z nim nieziemsko kombinować jeśli chodzi o dodatki. Na blogu znajdziecie już brownie z migdałami i solą morską, brownie z kokosem i chili a teraz dołączy do nich przepis na brownie z masłem orzechowym- pycha!





Składniki (forma 34x20cm):

200g czekolady o zawartości kakao 60%
200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
170g cukru
3 duże jajka
szczypta soli
150g masła



Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym ucieramy jajka, cukier, sól i 3-4 łyżki wody na puszystą jasną pianę. W
międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Czekoladę mieszamy z masą jajeczną. Całość wykładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu przy pomocy 2 łyżeczek rozmieszczamy małymi porcjami w miarę równomiernie masło orzechowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 30-35 minut. Po 5 minutach od włożenia do piekarnika ciasto wyciągamy i przy pomocy wykałaczki rozmazujemy nieco kleksy z masła- pod wpływem temperatury robi się półpłynne i łatwo to zrobić. Upieczone ciasto studzimy w formie. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Prezentuje się tak smakowicie, że od razu zgłodniałam. : )

    Jeżeli chciałabyś poznać fajne produkty robione własnoręcznie to zapraszam Cię na swoją stronę – w swoją pracę wkładam dużo pasji i serca i chcę się nią dzielić: www.facebook.com/ManufakturaMarty
    PS. Aktualnie organizuje konkurs dla mam! : )


    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem nieskromnie, że jest genialne:) Polecam gorąco:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)