Składniki (forma 34x20cm):
200g czekolady o zawartości kakao 60%200g masła orzechowego z kawałkami orzechów
170g cukru
3 duże jajka
szczypta soli
150g masła
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ucieramy jajka, cukier, sól i 3-4 łyżki wody na puszystą jasną pianę. W
międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Czekoladę mieszamy z masą jajeczną. Całość wykładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu przy pomocy 2 łyżeczek rozmieszczamy małymi porcjami w miarę równomiernie masło orzechowe. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 30-35 minut. Po 5 minutach od włożenia do piekarnika ciasto wyciągamy i przy pomocy wykałaczki rozmazujemy nieco kleksy z masła- pod wpływem temperatury robi się półpłynne i łatwo to zrobić. Upieczone ciasto studzimy w formie. Gotowe!
Smacznego:)
Prezentuje się tak smakowicie, że od razu zgłodniałam. : )
OdpowiedzUsuńJeżeli chciałabyś poznać fajne produkty robione własnoręcznie to zapraszam Cię na swoją stronę – w swoją pracę wkładam dużo pasji i serca i chcę się nią dzielić: www.facebook.com/ManufakturaMarty
PS. Aktualnie organizuje konkurs dla mam! : )
Mmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńpowiem nieskromnie, że jest genialne:) Polecam gorąco:)
Usuń