Składniki( na 8 sztuk):
320g mąki pszennej160ml ciepłej wody
1/2 łyżki soli morskiej
4 łyżki oleju ryżowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i
elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i szczelnie zawijamy w folię spożywczą- odkładamy by nieco odpoczęło- około 40 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto będzie plastyczne i idealne by je formować. Ciasto formujemy w spłaszczoną kulę i dzielimy na 4 równe części, następnie każdą jeszcze na pół- dzięki temu uzyskamy równe porcje ciasta. Każdą z nich formujemy w małą gładką kulkę i rozwałkowujemy na okrągły i bardzo cienki placek. Placki pieczemy na suchej i rozgrzanej patelni po około pół minuty z każdej strony- aż gdzieniegdzie się zarumienią. Podajemy z ulubionym farszem. Gotowe!Smacznego:)
Z przepisu wychodzą 4 placki czy 8? W składnikach jest napisane, że 8, a w opisie, że 4. Jestem skonfundowana! ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za zwrócenie uwagi:) wychodzi 8 sztuk:)
UsuńDzięki za szybką odpowiedź :) Będę produkować niebawem!
Usuń:) ja pewnie też niebawem bo już wszystkie zniknęły:) pozdrowienia:)
UsuńDomowe dania "od podstaw" są najlepsze :) Ale czemu Ci nie smakują? :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na tortille zapisałam!
Ach ależ ja jestem dzisiaj roztrzepana- miało być przynajmniej:) już lecę poprawić:) dzięki:)
Usuń43 year-old Environmental Tech Courtnay Newhouse, hailing from Erin enjoys watching movies like Aziz Ansari: Intimate Moments for a Sensual Evening and Metal detecting. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a S40. strona
OdpowiedzUsuń