menu

Domowe zapiekanki z pieczarkami i tymiankiem cytrynowym

Takie zapiekanki uwielbiam! Nie mają wiele wspólnych cech z wstrętnym jadłem z budki i za to je sobie cenię:) Chrupiąca bagietka, aromatyczne pieczarki i pyszny, ciągnący się ser- ideał! Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu. Możemy sobie również wcześniej przygotować farsz i zapiekać gdy będziemy mieli ochotę- np. gdy zjawią się goście by podać idealnie wypieczone i chrupiące zapieksy:) Lubicie takie domowe fast foody?





Składniki:

bagietka
200g żółtego sera
500g pieczarek
2 spore cebule
kilkanaście gałązek tymianku cytrynowego
70ml białego wytrawnego wina
sól morska
pieprz
oliwa



Sposób przygotowania:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i szklimy
cebulę. Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i posiekany tymianek. Przesmażamy do momentu aż pieczarki puszczą wodę i zredukuje się ona nieco. Następnie podlewamy całość winem i odparowujemy alkohol. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bagietkę kroimy wzdłuż i każdą połówkę jeszcze na pół. Na każdej bułce kładziemy warstwę pieczarek i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy przez kilka minut, aż ser się roztopi a bagietka lekko zarumieni. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)