Składniki:
bagietka200g żółtego sera
500g pieczarek
2 spore cebule
kilkanaście gałązek tymianku cytrynowego
70ml białego wytrawnego wina
sól morska
pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i szklimy
cebulę. Następnie do cebuli dodajemy pieczarki i posiekany tymianek. Przesmażamy do momentu aż pieczarki puszczą wodę i zredukuje się ona nieco. Następnie podlewamy całość winem i odparowujemy alkohol. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bagietkę kroimy wzdłuż i każdą połówkę jeszcze na pół. Na każdej bułce kładziemy warstwę pieczarek i posypujemy ją startym serem. Zapiekamy przez kilka minut, aż ser się roztopi a bagietka lekko zarumieni. Gotowe!Smacznego:)
zjadłabym takie:D
OdpowiedzUsuńŚwietna odmiana klasyki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuń