Składniki:
800g giczy wołowej1 spora pietruszka
1/2 niedużego selera
3 małe cebule
4-5 ząbków czosnku
por- jasna część
1 marchew
150ml czerwonego wytrawnego wina
garść śliwek suszonych
spora gałązka rozmarynu
spora gałązka lubczyku
3 świeże liście laurowe
pieprz
sól morska rozmarynowa
olej do smażenia
do podania:
szparagi
Sposób przygotowania:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy ok. 200ml gorącej wody. Mięso myjemy, osuszamy i
przesmażamy na rozgrzanym oleju- najlepiej w sporym, dość płaskim garnku, który można umieścić w piekarniku. Gdy mięso się zarumieni z każdej strony dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, obrane i pokrojone w średniej wielkości warzywa oraz zioła i całość przesmażamy aż warzywa się lekko zarumienią. Następnie dodajemy wino i odparowujemy alkohol. Gdy alkohol odparuje zawartość garnka zalewamy śliwkami wraz z wodą, posypujemy solą rozmarynową( około 2 łyżeczek) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140stopni na 3,5- 4 godziny. Zawartość naczynia od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Przed podaniem mięso posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podałam z ugotowanymi al dente szparagami. Gotowe!Smacznego:)
wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńByła naprawdę pyszna!:)
Usuń