Składniki( na 12 sztuk):
szklanka mąki pszennej3 łyżki brązowego cukru
1 dojrzały banan
100g groszków czekoladowych o zawartości kakao 60%
3 łyżki oleju ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
170ml maślanki
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladowe groszki. Dodajemy
podzielonego na cząstki banana, olej, maślankę i jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy widelca aż masa będzie w miarę jednolita. Wypełniamy foremki do muffinek do połowy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy w foremce. Gotowe!Smacznego:)
Muszą być pyszne ;) na pewno upiekę ;)
OdpowiedzUsuńsą mega pyszne:) więc polecam:)
Usuńuwielbiam bananowe wypieki :]
OdpowiedzUsuńto pewnie by Ci smakowały bo smak banana czuć wyraźnie:)
Usuńczy można zamienić olej ryżowy jakimś innym? bo szczerze mówiąc, z ryżowym sie nigdy nie spotkałam:) i czy cukier musi być koniecznie brązowy?
OdpowiedzUsuńtak można bez problemu zamienić na inny olej roślinny. Cukier nie musi być koniecznie brązowy, można bez problemu użyć białego:)
Usuń