menu

Muffinki bananowo- czekoladowe

Wiosna i lato to czas idealny by spędzać go na świeżym powietrzu. Idealny wolny dzień to taki ,który mogę spędzić na pikniku. Uwielbiam przygotowywać jedzenie i wszystkie potrzebne na taką wyprawę rzeczy i móc cieszyć się tym z mężem i synkiem na przykład w lesie. A na taką wyprawę doskonałe będą muffinki- łatwo je transportować, przechowywać i przede wszystkim wygodnie zjeść w plenerze:) Ja ostatnio kilkakrotnie piekłam te bananowo- czekoladowe gdyż mają genialny smak!


muffinki z babanami i czekoladą



Składniki( na 12 sztuk):

szklanka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
1 dojrzały banan
100g groszków czekoladowych o zawartości kakao 60%
3 łyżki oleju ryżowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
170ml maślanki



Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladowe groszki. Dodajemy
podzielonego na cząstki banana, olej, maślankę i jajko. Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy widelca aż masa będzie w miarę jednolita. Wypełniamy foremki do muffinek do połowy ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy w foremce. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne ;) na pewno upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam bananowe wypieki :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie by Ci smakowały bo smak banana czuć wyraźnie:)

      Usuń
  3. czy można zamienić olej ryżowy jakimś innym? bo szczerze mówiąc, z ryżowym sie nigdy nie spotkałam:) i czy cukier musi być koniecznie brązowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można bez problemu zamienić na inny olej roślinny. Cukier nie musi być koniecznie brązowy, można bez problemu użyć białego:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)