Składniki:
1kg muliszklanka białego wytrawnego wina
100g masła
3 szalotki
3 ząbki czosnku
300g pomidorków cherry
1/2 pęczka pietruszki
kilkanaście gałązek tymianku
sól morska rozmarynowa
pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od dokładnego przebrania muli- pozostawiamy tylko te nieuszkodzone i szczelnie
zamknięte. Następnie dokładnie oczyszczamy wierzch muszli- najlepiej oskrobać je przy pomocy nożyka albo wyszorować ostrą szczotką. W rondlu rozpuszczamy masło i szklimy na nim poszatkowane szalotki i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidory, posiekaną pietruszkę, gałązki tymianku i łyżeczkę soli. Po chwili całość zalewamy winem i dodajemy mule. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut- aż muszle się otworzą. Przed podaniem usuwamy mule które się nie otworzyły. Przed podaniem danie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym pieczywem. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)