Składniki:
około 1 kilograma karkówki3 liście laurowe
łyżeczka soli morskiej z rozmarynem
łyżeczka soli morskiej z borowikami
łyżeczka kuminu
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki płatków chili
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek syropu klonowego z granatem
5 łyżek oliwy
2 łyżki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i osuszamy. Liście laurowe kruszymy, dodajemy pozostałe składniki marynaty i
mieszamy ze sobą. Mięso dokładnie nacieramy marynatą. Naczynie z mięsem przyprawamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy pod przykryciem około 8 godzin w 100stopniach. Upieczone mięso odstawiamy na około10 minut by odpoczęło i przy pomocy widelca rwiemy mięso na kawałki. Kawałki mięsa mieszamy z płynem pozostałym w naczyniu po upieczeniu mięsa. Gotowe!Smacznego:)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie eksperymentowałam z wieprzowiną, cynamonem i chilli w jednym daniu, ale połączenie wydaje mi się bardzo ciekawe. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńto połączenie lubię bardzo i polecam gorąco:) również pozdrawiam serdecznie:)
Usuń