menu

Pulled pork- wieprzowina "rwana" długo pieczona

Idealne, aromatyczne i dające morze możliwości mięso! Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina sprawdzi się na ciepło jako główny bohater obiadu i na zimno jako idealny dodatek do kanapki. A do tego dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso ma bardzo bogaty smak i jest przeniknięte smakiem przypraw. Warto trochę poczekać i przygotować w ten sposób kawałek wieprzowiny.


polled pork



Składniki:

około 1 kilograma karkówki
3 liście laurowe
łyżeczka soli morskiej z rozmarynem
łyżeczka soli morskiej z borowikami
łyżeczka kuminu
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki płatków chili
3 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek syropu klonowego z granatem
5 łyżek oliwy
2 łyżki słodkiej papryki




Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i osuszamy. Liście laurowe kruszymy, dodajemy pozostałe składniki marynaty i
mieszamy ze sobą. Mięso dokładnie nacieramy marynatą. Naczynie z mięsem przyprawamy folią spożywczą i odkładamy na noc do lodówki. Następnie mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy pod przykryciem około 8 godzin w 100stopniach. Upieczone mięso odstawiamy na około10 minut by odpoczęło i przy pomocy widelca rwiemy mięso na kawałki. Kawałki mięsa mieszamy z płynem pozostałym w naczyniu po upieczeniu mięsa. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie eksperymentowałam z wieprzowiną, cynamonem i chilli w jednym daniu, ale połączenie wydaje mi się bardzo ciekawe. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to połączenie lubię bardzo i polecam gorąco:) również pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)