Składniki:
200g ryżu arborio100ml białego wytrawnego wina
pęczek botwinki
150g pikantnego chorizo
1 cebula
50g parmezanu
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła
łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Botwinkę myjemy dokładnie, buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę, łodygi i liście dość drobno
siekamy. Pokrojone buraki wkładamy do garnka i zalewamy 1,2l wody, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli- gotujemy. Gdy buraki lekko zmiękną dodajemy łodygi i liście oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze kilka minut. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę z chorizo pokrojonym w półplasterki. Następnie dodajemy ryż i smażymy przez chwilę aż stanie się szklisty- wtedy zalewamy zawartość patelni winem.Porcjami podlewamy zawartość patelni botwinkowym wywarem- do momentu aż ryż zmięknie. Wtedy dodajemy masło i utarty parmezan- gotujemy aż się rozpuszczą. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Kolor risotta piękny :)
OdpowiedzUsuńaż chce się jeść:)
Usuńświetny pomysł wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńjest mega pyszne:)
Usuń