Z tej okazji odbyły się również fantastyczne warsztaty z Tomaszem Dekerem w których miałam szczególną przyjemność wziąć udział.
Podczas warsztatów przygotowywaliśmy przeróżne słodkości ( był senik nowojorski, creme brulee, czekoladowe babeczki i wiele innych).
Mieliśmy okazję zobaczyć jak powstają przepiękne praliny i przede wszystkim każdy mógł własnoręcznie przygotować i ozdobić słodki torcik dla ukochanej osoby. Było dużo zabawy ale również sporo się dowiedziałam o czekoladzie.
Świetne było też to, że przygotowany był również mały test z naszej znajomości kuchennych aromatycznych dodatków- wierzcie mi, że rozpoznawanie kilkunastu aromatów (goździki, cynamon, trawa cytrynowa, ziele angielskie i kilka innych) bez możliwości zobaczenia co się wącha jest szalenie intrygujące!
Pod koniec wspólnie kosztowaliśmy naszych wypieków w pięknym wnętrzu CookUP studio- idealnie spędzony dzień:)
Klimat warsztatów doskonale oddaje film, który powstał, a możecie go zobaczyć TUTAJ.
Nadszedł czas by wywiązać się z deklaracji i przedstawić Wam ciasto, które upiekłam z dedykacją dla mojego męża: Dla Bartka za to, że tak dzielnie znosi to, że czasami bywam zołzą;)
A przygotowałam ciasto marchewkowe z imbirową nutą i suszonymi morelami oraz kremem z serka śmietankowego.
Składniki( na formę o średnicy 20cm):
szklanka mąki pszennejszklanka utartej na drobnych oczkach marchewki
100g suszonych moreli
1/2 szklanki cukru
100g margaryny Kasia- rozpuszczonej
2 duże jajka
łyżeczka mielonego imbiru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
600g serka śmietankowego
1/3 szklanki cukru pudru
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy- do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem i szczyptą soli ucieramy w robocie na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy rozpuszczoną margarynę.Następnie dodajemy marchew, posiekane morele oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45-50 minut- aż ciasto będzie lekko rumiane. Studzimy ciasto i przekładamy kremem: składniki ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na koniec wierzch ciasta dekorujemy skórką pomarańczową. Gotowe!
Smacznego:)
wow
OdpowiedzUsuńtakie warsztaty to świetna sprawa
pozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)