menu

Baba ghanoush- pasta z pieczonego bakłażana

Całkiem niedawno na blogu pojawił się przepis na tahini, a tym razem pomysł jak to sezamowe cudo wykorzystać. Ta pasta idealnie smakuje podana z pitą, ale również jako dodatek do mięs czy grillowanych warzyw. Dla mnie pyszna! Kto się skusi i przygotuje?


babaganush, baba ghanoush



Składniki:

bakłażan (ok. 400g)
3 łyżki tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

do podania:
listki mięty
granat


Sposób przygotowania:

Bakłażana pozbawiamy szypułki, gdzieniegdzie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200stopniach aż
skórka się lekko przypiecze( nawet lekko przypali). Bakłażana studzimy i obieramy ze skórki. W kubku blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą i gładką pastę. Przed podaniem wierzch polewamy lekko oliwą i posypujemy granatem i listkami mięty. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)