Składniki (na ok. 8 sztuk):
szklanka mąki pszennej plus dodatkowo do podsypania1/2 szklanki ciepłej wody
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju plus do przesmarowania patelni
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzamy razem z cukrem w wodzie. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie
łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne, jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na 8 równych porcji i dłońmi przesmarowanymi olejem formujemy płaskie placuszki( dzięki olejowi ciasto nie będzie kleić się do dłoni i łatwiej się formuje). Patelnię przesmarowujemy olejem i przypiekamy każdą pitę aż się lekko zarumieni. Podajemy od razu lub przechowujemy zawinięte w bawełnianą ściereczkę i przed podaniem odgrzewamy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez minutę. Gotowe!Smacznego:)
Takie domowe pieczywo jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNapewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńa czy można użyć mąki gryczanej?? :)
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że z mąki gryczanej nie robiłam.
Usuńuwielbiam Pani bloga!!!!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za miłe słowa:)
Usuń51 Year-Old Structural Analysis Engineer Ernesto Mcgeever, Hailing From Gaspe Enjoys Watching Movies Like Major League And Skimboarding. Took A Trip To Historic Bridgetown And Its Garrison And Drives A Optima. Katalog
OdpowiedzUsuń