Składniki( na 6 sporych drożdżówek):
3/4 szklanki mleka2 szklanki mąki pszennej
50g roztopionego masła
1 duże jajko
25g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
masa serowa:
300g twarożku śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
1 duże jajko
łyżka esencji waniliowej
150g wymieszanych poziomek i jagód leśnych
Sposób przygotowania:
Ciepłe mleko, cukier i drożdże łączymy i odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy zaczyn zacznie
pracować łączymy go z mąką i roztopionym i przestudzonym masłem- wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Ciasto odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy jajko i ponownie zagniatamy aż będzie jednolite- w razie potrzeby podsypujemy mąką- ciasto powinno być elastyczne i jednolite. Z ciasta formujemy 6 równej wielkości kulek i rozpłaszczając je ( by miały grubość ok. 1 cm) umieszczamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy. W międzyczasie wszystkie składniki masy serowej przy pomocy robota kuchennego miksujemy na jednolitą masę. Drożdżowe spody formujemy tak by po środku( z około 1 cm marginesem dookoła) powstały dołki- wypełniamy je masą serową. Następnie każdą drożdżówkę posypujemy owocami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 20-25 minut- aż drożdżówki się lekko zarumienią. Gotowe!Smacznego:)
Mmm...śliczne maleństwa! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają.
OdpowiedzUsuń