menu

Galette z truskawkami na gryczano-pszennym spodzie

Ta genialna tarta to kilka chwil, kilka składników i niezapomniany smak. A połączenie mąki gryczanej i pszennej daje genialną fakturę kruchego ciasta. Do tego truskawki- te których użyłam były niesamowicie słodkie i przepyszne. Do przygotowania galette nie jest nawet potrzebna forma więc nie można mieć wymówek i koniecznie trzeba spróbować:)



galette z truskawkami



Składniki:

100g mąki pszennej
100g mąki grycznej
100g masła
1 żółtko dużego jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
cukier puder do podania



Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy
odrobinę wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki a większe na ćwiartki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły blat grubości około 4 mm i na środku pozostawiając 4-5cm margines wykładamy truskawki i posypujemy je brązowym cukrem. Następnie zaklejamy pozostawione marginesy z ciasta tak by tworzyły szczelną "formę" do truskawek. Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 35-40minut. Przed podaniem galette oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)