Składniki:
100g mąki pszennej100g mąki grycznej
100g masła
1 żółtko dużego jajka
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
200g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
cukier puder do podania
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru wyrabiamy jednolite ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy
odrobinę wody. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 40 minut. W międzyczasie truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki a większe na ćwiartki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły blat grubości około 4 mm i na środku pozostawiając 4-5cm margines wykładamy truskawki i posypujemy je brązowym cukrem. Następnie zaklejamy pozostawione marginesy z ciasta tak by tworzyły szczelną "formę" do truskawek. Tak przygotowaną tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez 35-40minut. Przed podaniem galette oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!Smacznego:)
wygląda pięknie, a w smaku pewnie jeszcze lepsze! :)
OdpowiedzUsuńto prawda- było pyszne:)
Usuńwygląda smacznie,chętnie bym zjadła kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuń