Składniki (na małą osełkę masła):
250ml śmietanki minimum 30% zawartości tłuszczu ( najlepiej jeśli jest to śmietanka niepasteryzowana, ale z UHT też uda się zrobić masło)Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietankę aż się rozwarstwi. Wtedy przekładamy ją do dużego słoika, zamykamy go i
potrząsamy bardzo energicznie przez kilka chwil. Gdy tłuszcz wyraźnie oddzieli się od płynu przekładamy na sitko, odcedzamy i formujemy. Masło przechowujemy w lodówce. Gotowe!Smacznego:)
świetne, masła nie robiłam nigdy, pamiętam, że babcia robiłam masło jak byłam mała. Może czas spróbować samemu zrobić? zawartość masła w sprzedawanych kostkach jest czasami na prawdę znikoma:)
OdpowiedzUsuńWarto się skusić i spróbować:) To naprawdę chwila a smak takiego masła- bezcenny:)
Usuń