Składniki:
500g malin500g czerwonych porzeczek
300g cukru ( jeśli owoce są bardzo kwaśne można dodać trochę więcej)
łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Oczyszczone i osuszone owoce zasypujemy mieszanką cukru i imbiru. Odstawiamy i czekamy aż
puszczą sok. Następnie stawiamy garnek z owocami i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i na wolnym gotujemy jeszcze około 1,5-2 godzin- aż konfitura zgęstnieje. Konfitura jest gotowa gdy nabierzemy odrobinę na zimną łyżkę i zastygnie nie spływając. Gotowe konfitury wkładamy do słoiczków, zamykamy szczelnie i odkładamy do góry dnem aż ostygną. Gotowe!Smacznego:)
Cudo!
OdpowiedzUsuńAhhhhhh...
Piękne zdjęcie! Bardzo ciekawy pomysł z dodawaniem imbiru, dżem rozgrzewający idealny na chłodniejsze dni. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńKuszący przepis, ciekawe ile malin uda mi się zebrać w tym roku - może zrobię. A maliny ogrodowe czy prawdziwe z lasu?
OdpowiedzUsuń