Składniki:
330ml śmietanki 30%170ml mleka 2%
170g cukru
100g pistacji prażonych, solonych (obranych z łupinek)
4 żółtka dużych jajek
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu- nie doprowadzamy
do wrzenia. W międzyczasie ubijamy żółtka, cukier i łyżkę wody na gęsty i puszysty kogel-mogel. Do żółtek cienkim strumyczkiem dodajemy mleko- masa powinna cały czas się ubijać w robocie. Gdy masa się połączy całość podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż masa zacznie nieco gęstnieć- masę mieszamy w trakcie gotowania na parze. Bazę lodów studzimy i schładzamy przez kilka godzin. W międzyczasie obrane pistacje miksujemy blenderem na pastę. Gdy masa jest schłodzona zabieramy się za kręcenie lodów- zgodnie z instrukcją maszynki do lodów. Na początku samą bazę a pod koniec dodajemy pastę pistacjową. Masę kręcimy do momentu aż lody będą gładkie i puszyste- jeśli lubimy lody bardziej zwarte po przełożeniu ich z misy do pojemnika dodatkowo zamrażamy w zamrażalniku. Gotowe!
Rada: Lody można przygotować również bez odpowiedniej maszynki-w takim wypadku schłodzoną bazę mieszam z pastą z pistacji, zamrażamy i gdy jest zwarta dzielimy na kawałki i miksujemy blenderem.
Smacznego:)
Wyglądają obłędnie, uwielbiam pistacje! Świetne zdjęcie, a lody na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam pistacje:) Dziękuję za miłe słowa:) Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńInteresuje mnie wszystko do zrobienia w pięć minut i bez cukru :) Będę zaglądać
OdpowiedzUsuńwoow takie lody musiały być pyszne
OdpowiedzUsuń