Składniki:
ciasto:1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
1/4 szklanki oleju roślinnego
farsz:
500g świeżego szpinaku
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka masła
2 ząbki czosnku 1 cebula
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Farsz: szpinak czyścimy, odcinamy łodygi i kroimy w nieduże kawałki. Na maśle szklimy posiekaną
cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kaszę- całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka chwil. Farsz studzimy.
ciasto: wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożywczą- odkładamy na około 20 minut.
Z ciasta wałkujemy blat u grubości około 3 mm i wycinamy z niego koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe!
Smacznego:)
Też uwielbiam pierogi :) Fajny pomysł na farsz :)
OdpowiedzUsuńCiekawe przepisy i genialne zdjęcia :) pierogi na liście "zrób to wkrótce", ale spróbuję z moją ulubioną kaszą jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń