Składniki:
Szklanka mąkiszklanka kwiatów czarnego bzu( same drobne kwiatki, bez gałązek)
2 łyżki cukru demerara
25g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
szczypta soli
cukier puder
olej do smażenia
do podania:
mus z truskawek
Sposób przygotowania:
Drożdże z cukrem rozprowadzamy w ciepłym mleku. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy
mlekiem z drożdżami- składniki łączymy i odkładamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy kwiaty oraz jajko i dokładnie mieszamy składniki aż masa będzie jednolita. Na patelni rozgrzewamy olej i przy pomocy łyżki formujemy niewielkie placuszki- smażymy na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z cukrem pudrem i musem truskawkowym. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)