Składniki( na 2 porcje):
2 udka z kurczaka100g mararonu ryżowego
2 marchewki
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 papryki czerwonej
2 czerwona cebule dymki
garść zielonego groszku
gałązka lubczyku
1/2 pęczka koperku
2 świeże listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
sok z 1/2 limonki
płaska łyżeczka mielonego imbiru
ząbek czosnku
sos sojowy japoński
sól
pieprz
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
Oddzielamy mięso od kości- mięso kroimy na nieduże kawałki i mieszamy z imbirem, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem i kilkoma łyżkami sosu sojowego- odstawiamy do lodówki. Kości razem z jedną obraną i pokrojoną na mniejsze części marchewką, koperkiem, lubczykiem listkami laurowymi, jedną dymką ze szczypiorkiem i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody- gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut i na małym kolejne 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe dodatki: marchewkę i paprykę kroimy w małe słupki, siekamy szczypior, a cebulkę kroimy w plasterki i marynujemy sokiem z limonki. Jajka kroimy na połówki. Groszek i marchewkę blanszujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy kawałki mięsa. Według instrukcji na opakowaniu przygotowujemy makaron. Gdy wywar jest już gotowy solimy go do smaku, przecedzamy przez sitko i doprawiamy sosem sojowym. Na koniec komponujemy danie: na dno miseczki wkładamy makaron, następnie mięso oraz warzywa i jajko, całość posypujemy szczypiorem. Gotowe!Smacznego:)
Bynajmniej niczego niezdrowego nie przypomina :) Zielony groszek z jajkiem pięknie grają.
OdpowiedzUsuńMyślę, że jest jak najbardziej zdrowy:)
Usuń