Składniki ( dla 4 osób):
200g fileta z łososia norweskiego ze skórą8 arkuszy papieru ryżowego
garść rukoli
1 cytryna
1 limonka
4 ogórki gruntowe
1 cebula dymka
solidna szczypta płatków chili
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek tymianku cytrynowego
kilka listków mięty
sól
pieprz
sos sojowy do podania
Sposób przygotowania:
Rybę nacieramy solą i pieprzem- odkładamy na około 30 minut do lodówki. Ogórki obieramy,
przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Cytrynę i limonkę filetujemy. Ogórki, wyfiletowane cytrusy oraz cebulę siekamy bardzo, bardzo drobno i umieszczamy w miseczce. Do bazy salsy dodajemy oliwę, chili, posiekane zioła, pieprz i odrobinę soli do smaku- mieszamy dokładnie. Salsę odkładamy do lodówki. Grillujemy łososia( albo na grillu elektrycznym albo tradycyjnym). Gotowego łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na równe kawałki. Papier ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i na każdy arkusz nakładamy trochę rukoli, łyżkę salsy oraz porcję ryby- zwijamy. Podajemy z sosem sojowym. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)