menu

Warzywne ( wegetariańskie) curry z młodymi warzywami

Za to uwielbiam wiosnę i lato- wszystkie stragany i straganiki na bazarkach wprost uginają się pod ciężarem warzywno-owocowego dobra. Niemalże każdego dnia przynoszę do domu pełne siatki warzyw i owoców i wszystkie w magiczny sposób znikają:) Właściwie nie dziwi mnie to wogóle gdyż wszyscy, nie wyłączając Juniora nie stronimy od zieleniny:) Pod wpływem jednych takich zakupów powstało to curry- całkowicie warzywne, lekkie i bardzo letnie:)



wegetariańskie curry




Składniki:

1 nieduży bakłażan
2 młode marchewki
garść fasolki szparagowej
2 młode cebule
2 spore pomidory malinowe
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
łyżeczka imbiru
łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kuminu
160ml mleczka kokosowego
oliwa
sól

posiekana mięta do podania


Sposób przygotowania:

Warzywa (oprócz pomidorów) kroimy w podobnej wielkości ,nieduże kawałki. W garnku
rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej posiekaną cebulę oraz czosnek wraz z przyprawami. Następnie dodajemy do garnka warzywa w kolejności od najtwardszych( marchew,fasolka, papryka)  do miękkich( bakłażan) w kilkuminutowych odstępach. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz mleczko kokosowe. Gotujemy aż warzwa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą.Podajemy posypane posiekaną miętą. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)