Składniki:
200g szczawiu1 nieduże udko z kaczki
4 ziemniaki
1 marchewka
kawałek selera
kawałek pora ( jasna część)
1/2 peczka koperku
150 ml śmietanki 18%
łyżeczka mąki pszennej
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
gałązka lubczyku
sól
pieprz
do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Marchew, seler i por obieramy i razem z udkiem, lubczykiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi
umieszczamy w garnku- zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy posiekany szczaw- gotujemy na małym ogniu około 15 minut. W kubku rozprowadzamy mąkę w śmietance i dolewamy trochę zupy z garnka. Następnie zabielamy zawartość garnka mieszając ze śmietanką. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z jajkiem i dużą ilością posiekanego koperku. Gotowe!Smacznego:)
muszę w końcu spróbować ten zupy:)
OdpowiedzUsuńwlasnie ja gotuje smaczna
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię, ale moja rodzina uwielbia :)
OdpowiedzUsuń