menu

Czekoladowe ciasto z białek z bananami i polewą czekoladową

To ciasto powstało całkiem przypadkiem, ale muszę przyznać, że ma wiele zalet. Po pierwsze pozwala przerobić nadwyżkę białek jaj ( bo w końcu ileż można jeść bezę;). Po drugie jest absolutnie czekoladowe, słodkie i doskonale gasi pragnienie czegoś słodkiego:). A poza tym jego przygotowanie jest całkiem proste.


ciasto czekoladowe z białek



Składniki( forma średnicy 20cm):

 czekoladowy spód:
4 białka dużych jaj
150g groszków z czekolady o zawartości kakao min. 60%
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100g cukru
100g miękkiego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

polewa:
150g groszków czekoladowych
120ml śmietanki 18%
2 łyżki cukru trzcinowego

 dodatkowo:
3 łyżki obranych solonych i prażonych pistacji
1 duży banan
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy



Sposób przygotowania:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną z łyżką masła w
kąpieli wodnej- ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- łączymy składniki. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno tak by masa była jednolita. Przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.Upieczone ciasto studzimy, następnie ciasto skrapiamy równomiernie sokiem z pomarańczy i układamy warstwę pokrojonego w plasterki banana. Na wierzch wylewamy polewę( w rondelku rozpuszczamy w śmietance cukier i czekoladę). Ciasto posypujemy rozgniecionymi w moździerzu pistacjami. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)