Składniki( forma średnicy 20cm):
czekoladowy spód:4 białka dużych jaj
150g groszków z czekolady o zawartości kakao min. 60%
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100g cukru
100g miękkiego masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
polewa:
150g groszków czekoladowych
120ml śmietanki 18%
2 łyżki cukru trzcinowego
dodatkowo:
3 łyżki obranych solonych i prażonych pistacji
1 duży banan
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną z łyżką masła w
kąpieli wodnej- ponownie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- łączymy składniki. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywno tak by masa była jednolita. Przelewamy wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180stopni.Upieczone ciasto studzimy, następnie ciasto skrapiamy równomiernie sokiem z pomarańczy i układamy warstwę pokrojonego w plasterki banana. Na wierzch wylewamy polewę( w rondelku rozpuszczamy w śmietance cukier i czekoladę). Ciasto posypujemy rozgniecionymi w moździerzu pistacjami. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)