menu

Gazpacho z selerem naciowym i chili

Upały trwają i zdaje się, że zagościły na dłużej:) Poza oczywistym faktem, że kompletnie nic mi się nie chce i wchodzę do kuchni tylko po to by nalać sobie kolejną szklankę wody z lodem, czasami popełniam jakiś sprytny, nieskomplikowany posiłek który zabija głód i skutecznie orzeźwia. Idealne na takie okoliczności są oczywiście wszelakie chłodniki. Tym razem wariacja na temat gazpacho- z odrobiną chili i selerem naciowym- pycha! Jeśli dodacie do tego grzankę albo po prostu kromkę chleba z oliwą to mamy całkiem fajny, lekki obiad na lato:)



Składniki (na 4 porcje):

500g żółtych pomidorów
700g pomidorów malinowych
1 papryka czerwona
kilka gałązek selera naciowego
2 cebulki dymki
2-3 ząbki czosnku
1 papryka chili
oliwa z oliwek
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kubku blendera.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki- dodajemy do pomidorów. Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki o dodajemy do pomidorów i papryki. Całość miksujemy na gładką i jednolitą masę. Następnie dodajemy posiekane chili oraz obrane ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku- miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy odrobinę oliwy oraz bardzo drobno posiekaną cebulkę i mieszamy całość.Tak przygotowane gazpacho odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny by się dobrze schłodziło. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)