Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli morskiej plus sól do posypania krakersów
łyżka ziaren sezamu
2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy zaczyn na około 15 minut.
W misce mieszamy mąkę pszenną i owsianą oraz sól, a następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i łyżkę oleju- wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Odkładamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na blat o grubości 2mm. Przy pomocy foremek albo radełka wycinamy krakersy. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ich wierzch smarujemy olejem i posypujemy sezamem i odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni aż lekko się zarumienią. Upieczone krakersy studzimy na kratce. Gotowe!Smacznego!
świetnie wyglądają:) na pewno smaczne do chrupania:)
OdpowiedzUsuń