menu

Krakersy pszenno-owsiane

Idealna, zdrowa przekąska do chrupania. Te krakersy sprawdzą się na letnim pikniku, wakacyjnym wyjeździe albo filmowym wieczorku. Można je przygotować w większej ilości i przechowywać w szczelnej puszce, ale są tak pyszne, że zaręczam, że zapas nie wystarczy na długo:)



krakersy




Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli morskiej plus sól do posypania krakersów
łyżka ziaren sezamu
2 łyżki oleju roślinnego



Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy zaczyn na około 15 minut.
W misce mieszamy mąkę pszenną i owsianą oraz sól, a następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i łyżkę oleju- wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką i elastyczną masę. Odkładamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto zagniatamy jeszcze raz i rozwałkowujemy na blat o grubości 2mm. Przy pomocy foremek albo radełka wycinamy krakersy. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ich wierzch smarujemy olejem i posypujemy sezamem i odrobiną soli. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni aż lekko się zarumienią. Upieczone krakersy studzimy na kratce. Gotowe!



Smacznego!
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)