Składniki:
1 kg dojrzałych, ale niezbyt miękkich moreli400ml wody mineralnej
450g cukru
3-4 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Morele przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i obieramy ze skórki- układamy ciasno w
słoiczkach. W rondelku mieszamy cukier i wodę i gotujemy mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści a całość zagotuje. W każdym słoiczku umieszczamy 1/2 albo całą laskę wanilii( w zależności od wielkości słoika). Zalewamy syropem cukrowym i zamykamy szczelnie. Odstawiamy słoiki dnem do góry do ostygnięcia. Gotowe!Smacznego:)
super, akurat moje morelowe drzewko obrodziło ;) mam pytanie, można dodać mniej cukru, np 300g bo moje morele są bardzo bardzooo słodkie...
OdpowiedzUsuńMyślę, że można dać trochę mniej cukru. Zazdroszczę tego własnego drzewka:) Pozdrawiam
Usuń