Składniki:
4 białka dużych jaj200g drobnego cukru
szczypta soli
3 spore nektarynki
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
330ml śmietanki 30%
kilka gałązek melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać drobny cukier i ubijać aż
cukier się rozpuści, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Wyłożyć masę z białek nadając okrągły kształt na blaszce z papierem do pieczenia. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 100stopni przez ok. 1,5h, aż będzie wysuszona. Upieczoną ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Miąższ nektarynek oddzielić od pestek i pokroić na półplasterki. W rondelku wymieszać brązowy cukier, ocet balsamiczny i nektarynki i gotować na średnim ogniu mieszając od czau do czasu do momentu aż z cukru, soku z owoców i octu powstanie lekki syrop- odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno. Na bezowy blat wyłożyć warstwę śmietany a na wierzchu udekorować warstwą owoców i syropem. Gotowe!
Smacznego:)
Piekna! I te nektarynki...pycha!
OdpowiedzUsuńPiękna Pavlova. Uwielbiam bezowe wypieki pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuń