menu

Pierogi z borówkami

Moje najukochańsze pierogi ruskie zdradzam czasami na rzecz słodkich pierogowych wariacji. Tym razem padło na borówkową wariację. Zamiast borówek można również użyć jagód, poziomek czy truskawek. Do tego kleks jogurtu naturalnego, kilka listków mięty i mamy szybki i pyszny letni obiad.


pierogi z borówkami

Składniki:

ciasto:
500g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
100ml oleju

250g borówek amerykańskich
kilka łyżek brązowego cukru
jogurt naturalny do podania
łyżka masła do podania
kilka listków mięty do podania



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na jednolitą, gładką masę i odkładamy pod przykryciem na
kilkanaście minut by ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm blat i wykrawamy kółka. Na środku każdego kółka umieszczamy kilka borówek i odrobinę cukru i lepimy pieroga. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z miętą, roztopionym masłem i cukrem. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Obłedne, uwielbiam te pierożki, tylko trzeba wyszorować ząbki porządnie po jedzeniu :) polecam

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)