Składniki:
ciasto:500g mąki pszennej
250 ml gorącej wody
100ml oleju
250g borówek amerykańskich
kilka łyżek brązowego cukru
jogurt naturalny do podania
łyżka masła do podania
kilka listków mięty do podania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy na jednolitą, gładką masę i odkładamy pod przykryciem na
kilkanaście minut by ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm blat i wykrawamy kółka. Na środku każdego kółka umieszczamy kilka borówek i odrobinę cukru i lepimy pieroga. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy z miętą, roztopionym masłem i cukrem. Gotowe!Smacznego:)
pysznie:)
OdpowiedzUsuńObłedne, uwielbiam te pierożki, tylko trzeba wyszorować ząbki porządnie po jedzeniu :) polecam
OdpowiedzUsuń