To genialne danie idealne wprost na rodzinny obiad. Do tego jakaś fajna surówka, buraczki albo po prostu ogórek kiszony, ziemniaki lub kasza i jest pysznie:) Wiśnie dają owocowo- kwaśny smak, a majeranek fajnie pasuje do mięsa- warto się skusić.
Składniki ( na 2 porcje):
ok. 500g wołowiny bez kości
300ml bulionu
2 marchewki
2 cebule
200g wiśni, wypestkowanych
kilka gałązek świeżego majeranku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1,5cm i rozbijamy lekko. Kawałki mięsa doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony i obtaczamy w mące. W wysokiej patelni albo płaskim garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy bitki na złoto z każdej strony. Następnie zalewamy bitki bulionem, dodajemy pokrojoną na kawałki cebulę i marchew i dusimy na wolnym ogniu około pół godziny. Następnie dodajemy wiśnie oraz majeranek. Dusimy aż sos zgęstnieje- około 45minut na wolnym ogniu. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)