Składniki:
220ml gęstego jogurtu śmietankowego250ml oleju roślinnego
250g cukru
3 duże jajka
łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
ok. 400g małych brzoskwiń
cukier puder do podania
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przecinamy na pół i pozbawiamy pestek (pozostawiamy owoce w skórkach). W robocie ucieramy jajka, cukier, jogurt, olej i ekstrakt. Następnie do masy dodajemy połączoną mąkę z sodą i ponownie ucieramy. Jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu, skórką do dołu układamy w równych odstępach połówki brzoskwiń. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 45 minut- aż ciasto się zarumieni. Studzimy i posypujemy wierzch cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego
Ślicznie się prezentuje! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Takie ciasta właśnie uwielbiam. To wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wielkość blaszki, jaka ma być? :)
OdpowiedzUsuń34-20cm- na takiej piekłam. Ciasto ładnie wyrasta więc nawet jeśli będziesz mieć nieco większą to nadal będzie dobrze się prezentować:)
Usuńpięknie się prezentuje, aż nabrałam apetytu
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Marcelka Fashion
:)
Musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmmmm prezentuje sie wspaniale :)
OdpowiedzUsuń