Składniki:
100ml śmietanki 18%300ml mleka 3,2%
4 żółtka dużych jaj
130g groszków czekoladowych o zawartości kakao min. 60%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
3 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy mleko, śmietankę, miąższ z 1 laski wanilii oraz groszki czekoladowe.
Zawartość rondelka podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia czekolady- wtedy odstawiamy do przestudzenia. Żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na kogel- mogel. Do masy z żółtek dodajemy ciągle mieszając masę czekoladową. Połączone składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie przez godzinę studzimy w lodówce. W międzyczasie na suchej patelni prażymy piniole i gdy przestygną siekamy je lekko. Ochłodzoną masę kręcimy w maszynce do lodów do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec dodajemy piniole. Lody możemy umieścić w foremkach do lodów. Gotowe!
Zawartość rondelka podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia czekolady- wtedy odstawiamy do przestudzenia. Żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na kogel- mogel. Do masy z żółtek dodajemy ciągle mieszając masę czekoladową. Połączone składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie przez godzinę studzimy w lodówce. W międzyczasie na suchej patelni prażymy piniole i gdy przestygną siekamy je lekko. Ochłodzoną masę kręcimy w maszynce do lodów do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec dodajemy piniole. Lody możemy umieścić w foremkach do lodów. Gotowe!
Smacznego:)
Z kawałkami orzeszków musiały smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuń