menu

Drożdżówki pełnoziarniste ze śliwką

Śliwki to dla mnie synonim przełomu lata i jesieni. To idealny deser gdy za oknem robi się coraz chłodniej i bardziej ponuro. To też doskonały pomysł na przekąskę na grzybobraniu gdyż łatwo je zapakować i zabrać na wynos. Drożdżówki ze śliwką i kruszonką idealne z kubkiem mleka, kocem i książką. Jednym słowem drożdżówki dobre na wiele sposobów:)



drożdżówki ze śliwkami



Składniki (na 8 sztuk):

szklanka mąki pszennej
1,5szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej plus 0,5szklanki do kruszonki
25g świeżych drożdży
szklanka ciepłego mleka
4 łyżki cukru
1 duże jajko
70g rozpuszczonego masła plus 80g twardego do kruszonki
350g śliwek węgierek
szczypta soli
5 łyżek cukru pudru plus 3 do kruszonki
2łyżki ciepłej wody

kruszonka:
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
80g masła
3 łyżki cukru pudru


Sposób przygotowania:

W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier- odstawiamy na kilkanaście minut żeby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie łączymy zaczyn z mąką, rozpuszczonym masłem, solą i jajkiem- wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia. W międzyczasie oddzielamy śliwki od pestek i kroimy na kawałki.Wyrabiamy składniki na kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie ponownie lekko je wyrabiamy i dzielimy na osiem równych kawałków. Każdą porcję ciasta formujemy w okrągłą i spłaszczoną drożdżówkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut by wyrosły. Następnie na każdą nakładamy dociskając śliwki. Wierzch drożdżówek posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 20minut, aż drożdżówki się lekko zarumienią. Mieszamy cukier puder z wodą i tworzymy lukier. Lukrem dekorujemy ostudzone drożdżówki. Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)