Uwielbiam kluski śląskie w klasycznej odsłonie. Jednak lubię też eksperymenty i tak tym razem kluski śląskie wylądowały na wspólnym talerzu z bazyliowym pesto. Muszę powiedzieć, że to pyszne połączenie i pewnie w takiej wersji kluski śląskie zjem jeszcze nie raz:)
Składniki:
1kg ziemniaków
250g mąki ziemniaczanej
garść listków bazylii
łyżka uprażonych orzeszków piniowych
łyżka parmezanu
1 ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę. 3/4 porcji ziemniaków łączymy na jednolitą masę z mąką, następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i ponownie wyrabiamy masę. ?Z gotowej masy formujemy równej wielkości kluski: robimy kulkę, spłaszczamy ją i na środku robimy mały dołeczek. Kluski gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Pesto: wszystkie składniki umieszczamy w kubku blendera i miksujemy. Kluski podajemy polane pesto. Gotowe!
Smacznego:)
Te maleństwa prezentują się mega apetycznie! :) Z pesto nie jadłam, a zapewne smakują wybornie.
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKusi mnie to pesto, smakowicie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Pozdrawiam:)
elenagotuje.blogspot.com