Składaniki:
6 sporych dojrzałych pomidorów3 ogórki gruntowe
2 czerwone cebule
5 czerstwych kromek chleba ( dodatkowo zarumienionych w piekarniku lub opiekaczu)
oliwa z oliwek
ocet jabłkowy
sól
pieprz
spora garść świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Kromki chleba namaczamy w wodzie i kruszymy na mniejsze kawałki. Do pokruszonego pieczywa
dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, pokrojone w plasterki i obrane ogórki, krążki z cebuli. Zawartość naczynia polewamy obficie oliwą, dodajemy 2-3 łyżki octu i doprawiamy solą i pieprzem- dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i ponownie łączymy wszystkie składniki. Sałatka najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. Gotowe!
Smacznego:)
Bez sensu.. najpierw zrumienionych kromek a pozniej namaczane w wodzie. Wyjdzie ciapa.
OdpowiedzUsuńWlasnie dlatego sie je przypieka, zeby nie wyszla "ciapa".
Usuń25 year-old Librarian Eleen Mapston, hailing from McCreary enjoys watching movies like Divine Horsemen: The Living Gods of Haiti and Foreign language learning. Took a trip to Laurisilva of Madeira and drives a Ferrari 250 GT California LWB Competizione Spyder. Kliknij ten link
OdpowiedzUsuń