Składniki:
0,5kg mąki pszennej250ml gorącej wody
100ml oleju
200g soczewicy czerwonej
2 łyżki bułki tartej
garść świeżego tymianku i oregano
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
odrobina oleju
sól
pieprz
boczek do podania
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do ostudzonej soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz. Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę z dodatkiem posiekanych ziół- dodajemy do farszu. Mieszamy farsz na jednolitą masę.
Ciasto wałkujemy na 2mm placek, wykrawamy koła, na każdym umieszczamy porcję farszu i lepimy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie- 2-3 minuty od wypłynięcia wyjmujemy. Podajemy z przesmażonym boczkiem. Gotowe!
Smacznego:)
Oryginalny farsz, na pewno obłędnie pyszny.
OdpowiedzUsuńDla mnie pycha!:)
Usuńbardzo, bardzo, bardzo chętnie spróbowałabym choć jednego tak pięknego pierożka z cudnie brzmiącym farszem :)
OdpowiedzUsuń