menu

Pierogi z farszem z czerwonej soczewicy z oregano i tymiankiem

Soczewicę uwielbiam nie tylko za smak ale również za to, że jest tak uniwersalna. Można z niej przygotować zupy, gulasze albo farsz do pierogów:). Pierogi są genialne, proste w przygotowaniu a farsz ma wyczuwalną czosnkowo-ziołową nutę- pycha!Do tych pierogów moim zdaniem idealnie smakuje przesmażony boczek.



pierogi z soczewicą



Składniki:

0,5kg mąki pszennej
250ml gorącej wody
100ml oleju


200g soczewicy czerwonej
2 łyżki bułki tartej
garść świeżego tymianku i oregano
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
odrobina oleju
sól
pieprz

boczek do podania



Sposób przygotowania:

Składniki ciasta wyrabiamy na jednolitą, gładką masę, zawijamy w folię spożywczą i  odstawiamy na kilka chwil by odpoczęło.
Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Do ostudzonej soczewicy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz. Na oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę z dodatkiem posiekanych ziół- dodajemy do farszu. Mieszamy farsz na jednolitą masę. 
Ciasto wałkujemy na 2mm placek, wykrawamy koła, na każdym umieszczamy porcję farszu i lepimy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie- 2-3 minuty od wypłynięcia wyjmujemy. Podajemy z przesmażonym boczkiem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Oryginalny farsz, na pewno obłędnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo, bardzo, bardzo chętnie spróbowałabym choć jednego tak pięknego pierożka z cudnie brzmiącym farszem :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)