Taki przecier pomidorowy to idealna baza do wielu dań. Świetnie nadaje się jako podstawa sosów, zup czy zapiekanek. Nie ukrywam, że jego przygotowanie zajmuje trochę czasu dlatego według mnie najlepiej od razu przygotować go z większej ilości pomidorów.
Składniki:
4 kg pomidorów lima ( zdrowych,bez plamek itp.)
ok. 3/4 sporej główki czosnku
5 łyżek suszonej bazylii
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i po chwili odcedzamy. Pomidory obieramy ze skórki i przekrawamy na pół. W garnku podgrzewamy olej i lekko przesmażamy na nim rozgniecione ząbki czosnku. Dodajemy pomidory. Dusimy na średnim ogniu aż pomidory się lekko rozpadną- dodajemy bazylię. Pozostawiamy na małym ogniu aż pomidory całkowicie się rozpadną i wtedy przecieramy przez drobne sito by pozbyć się pestek. Przecier ponownie ustawiamy na niedużym ogniu i redukujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji ( im dłużej tym będzie gęstszy). Gotowy przecier przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
idealny na zimę i szybki obiad!!
OdpowiedzUsuńdokładnie:) zawsze znajdzie się coś co można z nim połączyć i jest pyszny obiad:)
Usuńfajne połaczenie skladników :) zapaszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńMam w planach w przyszłym tygodniu, gdy będę w domu nieco dłużej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :)
OdpowiedzUsuń