menu

Sałatka szwedzka z ogórków

Intensywnie przygotowuję moją mini spiżarnię do zimy. Po konfiturach z malin i brzoskwiń przyszedł czas na przerabianie ogórków. Tym razem padło na sałatkę szwedzką do słoików. Taką sałatkę fajnie jest wyciągnąć w zimie do obiadu. Myślę też że fajnie spisze się jako dodatek do kanapek.





Składniki ( na 5 słoików):
1,5kg niedużych ogórków gruntowych
1 marchewka
1 mała żółta papryka
200ml octu 10%
250g cukru
800ml wody plus 3 litry do zalania ogórków
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki gorczycy
3 solidne łyżki soli



Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy i szatkujemy. Poszatkowane ogórki umieszczamy w dużej misce i zalewamy wodą wymieszaną z solą- odstawiamy na 2-3 godziny. W międzyczasie na szatkownicy kroimy marchew( obraną) i paprykę ( bez gniazd nasiennych). Słoiki wyparzamy i osuszamy. W każdym słoiku umieszczamy porcję papryki, marchewki, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoików ciasno upychamy odcedzone ogórki. W garnku mieszamy 800ml wody, cukier i ocet- zagotowujemy. Tak przygotowaną marynatą zalewamy zawartość słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Pyszna na zimę :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)