Składniki:
700g fileta z piersi kurczaka60ml mleczka kokosowego
70ml sosu rybnego
2 łyżki cukru brązowego
pęczek (doniczka) kolendry
5 ząbków czosnku
2 łyżki startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżeczka curry
sos:
1 cebula
3 łyżki masła orzechowego
olej do smażenia
100ml mleczka kokosowego
3ząbki czosnku
1/2 płatków chili
sól
sałatka:
1/2 ananasa
1 papaja
1 czerwona cebula
sok z 1 limonki
1/2 pęczka kolendry
sól
pieprz
do podania:
ryż
Sposób przygotowania:
Fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy na paski o szerokości ok. 1,5cm długości ok. 10cm. Wszystkie
składniki marynaty dokładnie mieszamy i łączymy z kawałkami mięsa. Odkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
sos: na odrobinie oleju szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pozostałe składniki, odrobinę wody i mieszamy. Gdy sos się zagotuje miksujemy go blenderem na gładką masę.
sałatka: ananasa obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Papaję przekrawamy, pozbawiamy pestek i obieramy, a następnie kroimy na półplasterki. Do papai i ananasa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną kolendrę. Na koniec dodajemy sok z limonki oraz sól i pieprz- składniki dokładnie mieszamy.
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej ( lub grillu elektrycznym). Danie podajemy z ryżem. Gotowe!
Smacznego:)
Kurczaka pod taka postacią jeszcze nie jadłem. Dobrze ze znalazłem się na tym blogu przynajmniej wiem co jutro na obiad żonie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKurcze, ten pomysł na kurczaka na wykałaczce jest super! Wystarczy tylko kilka deepów i super przekąska na imprezkę jest gotowa. Ogólnie super... a ja nie wpadłam na to... a takie ciekawe rozwiązanie.
OdpowiedzUsuń