Nie wyobrażam sobie zimy bez malinowych przetworów. Koniecznie w mojej mini spiżarni musi znaleźć się malinowa konfitura i sok malinowy. Taki sok dodany do herbaty nie dość, że niesamowicie smaczny i zdrowy to jeszcze fantastycznie przypomina o słonecznych, letnich dniach.
Jego przygotowanie jest banalnie proste więc zdecydowanie warto poświęcić kilka chwil by cieszyć się dobrodziejstwem soku malinowego w zimie:)
Składniki:
1kg malin
200g cukru
Sposób przygotowania:
Owoce sortujemy, płuczemy delikatnie i suszymy rozłożone na ręczniku papierowym. Gotowe owoce zasypujemy w misce cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny przykryte bawełnianą ściereczką. Owoce powinny puścić sok. Zawartość miski przelewamy na sito z drobnymi oczkami i przecieramy tak by na sicie pozostały tylko pestki. Sok gotujemy na wolnym ogniu, a gdy doprowadzimy go do wrzenia zdejmujemy z ognia. Sokiem napełniamy słoiczki lub butelki i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha!
OdpowiedzUsuńpyszny i do tego zdrowy:)
UsuńMoże być ksylitol?
OdpowiedzUsuńnigdy nie próbowałam z ksylitolem
UsuńNo i co w takim soku pozostanie z jego właściwości poza zapachem, gdy zapasteryzujemy go i to przez 20 minut !!!!
OdpowiedzUsuń