Dzisiejsza propozycja to prosty i szybki w wykonaniu deser, którego głównym bohaterem są leśne jeżyny. Takie tarteletki można przygotować w kilka chwil i umilić sobie popołudnie- do tego filiżanka kawy i jest świetnie:) Jeżyny można śmiało zastąpić ulubionymi sezonowymi owocami- dobrze sprawdzą się truskawki, brzoskwinie albo maliny.
Więcej przepisów na szybkie i proste wypieki znajdziecie na
MojeCiasto.pl Mi bardzo spodobał się przepis na Truskawkowy Bajer i mam zamiar niebawem go wypróbować:)
Składniki( na 4 tarteletki o średnicy 12cm):
szklanka mąki pszennej
140g kostki do pieczenia
Kasia
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko dużego jajka
szczypta soli
miąższ z 1 laski wanilii
300ml śmietanki 30%
250g leśnych jeżyn
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę, kostkę do pieczenia, cukier puder, żółtko oraz sól wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok.30 minut do lodówki. Następnie ciastem wyklejamy foremki, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 20-25 minut aż lekko się zarumienią w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Ostudzone kruche tarteletki wypełniamy śmietaną ubitą z dodatkiem wanilii i posypujemy jeżynami. Dekorujemy listkami mięty. Gotowe!
Smacznego:)
Apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńO jejku ależ to musiało być smaczne! I te jeżyny..:)
OdpowiedzUsuńoj tak pyszne:) A jeżyny własnoręcznie zbierane podczas leśnego spaceru:)
UsuńWyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńMmm, ależ pyszności :) I jak cudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuń