Kilka chwil, trochę świeżej kukurydzy, a na talerzu pojawi się przepyszna słoneczna zupa. Krem z kukurydzy jest delikatny i lekko słodkawy więc świetnie komponuje się z chili i ziołowymi grzankami- smaki się idealnie przełamują. Do przygotowania zupy można również użyć kukurydzy z puszki jednak korzystając z sezonu najlepiej przygotować ją ze świeżej kukurydzy.
Składniki:
3 spore kolby kukurydzy
1 por ( ciemna część)
2 małe cebule
1 marchewka
1 spory ziemniak
2-3 świeże listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
gałązka lubczyku
sól morska
oliwa z oliwek
mała papryczka chili ( do podania)
ziołowe grzanki (do podania)
pieprz (do podania)
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy ok. 2 łyżek oliwy oraz marchew pokrojoną na kawałki, pokrojoną cebulę oraz por- lekko podsmażamy, a następnie dodajemy ziele, liście laurowe i lubczyk oraz około 1,5l wody- gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. W międzyczasie oddzielamy ziarna kukurydzy od kolby- najlepiej ostrym nożem. Gdy wywar się ugotuje odsączamy z niego por, liście laurowe, ziele angielskie i lubczyk. Do pozostałej zawartości garnka dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz kukurydzę- gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie zupę miksujemy blenderem na gładką i jednolitą- jeśli zupa będzie nieco zbyt gęsta dolewamy nieco wody. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy. Podajemy z ziołowymi grzankami ( czerstwe kromki chleba kroimy, obsypujemy ulubionymi ziołami i polewamy oliwą- pieczemy na złoty kolor), kawałkami chili, odrobiną oliwy i pieprzu. Gotowe!
Smacznego:)
Samkowicie wygląda. Pierwszy raz spotykam się z kukurydzianą zupą, dlatego tym chętniej wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie i jest taka klasyczna :) Ja tez ostatnio robilam, pojawi sie na blogu w czwartek, ale musze przyznac, ze moja jest zupelnie inna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudownie słoneczna :)
OdpowiedzUsuń