menu

Burger wołowy- na bogato!

Na bogato bo z moimi ulubionymi dodatkami:) Dobry burger to dobra bułka, soczyste mięso i składniki, które dopełnią smak. U mnie padło na rukolę, cheddar i smażone pieczarki. A Jakie są Twoje ulubione dodatki do burgera?



burgery wołowe


Składniki:

600g wołowiny
1 jajko
sól morska do pomidorów( mieszanka soli, suszonych pomidorów, pieprzu, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i czosnku)
garść rukoli
1 duży pomidor
1 czerwona cebula
kilka plastrów sera cheddar
kilka pieczarek
kilka plastrów bakłażana
3-4 łyżki majonezu
łyżka masła
sól
3 bułki 




Sposób przygotowania:

Wołowinę oczyszczamy i mielimy. Następnie mięso mieszamy z jajkiem i łyżeczką soli morskiej do pomidorów. Wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy burgery i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych dodatków do lodówki. Pieczarki kroimy na plastry. Plastry pieczarek i bakłażana solimy i przesmażamy na maśle. Bułkę przecinamy na pół i opiekamy. Smażymy mięso na patelni grillowej lub grillu- po 2 minuty z każdej strony. Składamy burgera: na dolną część bułki nakładamy odrobinę majonezu, listki rukoli i mięso. Następnie plastry sera, kilka krążków z cebulki oraz bakłażana i pieczarki oraz plaster pomidora. Wykańczamy drugą częścią bułki, również posmarowaną majonezem. Gotowe!

Można podawać z grubymi frytkami.


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)