menu

Carpaccio figowe z kozim serem, boczkiem i miętą

Figowe szaleństwo! Tym razem figowa przystawka. Lekka, pełna smaków przekąska, która idealnie pobudzi kubki smakowe. Oprócz słodkich fig, mamy lekki kozi serek i intensywny w smaku chips z boczku, a świeżości dodaje mięta. Odrobina oliwy i od razu łatwiej znieść tą okropnie kapryśną pogodę za oknem. To co? Do dzieła!


carpaccio z figami



Składniki ( na 1 porcję):

1 dojrzała figa
łyżka twarogu koziego kremowego
2-3 plastry boczku wędzonego
kilka listków mięty
oliwa z oliwek


Sposób przygotowania:

Figę kroimy w cieniutkie plastry i układamy w okrąg na talerzu. Plastry boczku rozkładamy na papierze do pieczenia i pieczemy na chrupko w piekarniku rozgrzanym do 180stopni. Boczek odstawiamy do przestudzenia. Na figowe plasterki układamy małe porcje serka ( najlepiej pomóc sobie łyżeczkami do herbaty).Następnie kruszymy chipsy z boczku na wierzch i dekorujemy całość listkami mięty. Polewamy przed podaniem odrobiną oliwy. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Ale mnie zastanawia ten smak :) jutro kupuje i robię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj koniecznie znać jak smakowało:)Dla mnie pycha bo lubię połączenia owocowo- serowo- mięsne:) Również pozdrawiam:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)