Figowy sezon w pełni! Dziś zapraszam na focaccię z rozmarynem i figami. Połączenie fig, rozmarynu i soli smakuje świetnie i według mnie jest świetną propozycją na śniadanie albo podwieczorek. Gorąco polecam Wam również przepis na pyszną
konfiturę figową.
Składniki:
szklanka mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy plus oliwa do smarowania wierzchu focacci
łyżeczka soli morskiej plus odrobina soli gruboziarnistej do posypania
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka cukru
2-3 figi
Sposób przygotowania:
Wodę, drożdże i cukier mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie ucieramy sól z rozmarynem w moździerzu. Drożdżowy zaczyn łączymy z mąką, oliwą i solą z rozmarynem- wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ciasto lekko zagniatamy i formujemy z niego focaccię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Gdy lekko wyroście na wierzchu umieszczamy plasterki fig, przesmarowujemy wierzch oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą. Tak przygotowaną focaccię pieczemy około35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe!
Smacznego:)
Obłędnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńa do tego genialnie smakuje:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł, by dodać figi :) w końcu teraz na nie czas, są najlepsze.
OdpowiedzUsuńto prawda figowy sezon w pełni:)
UsuńPomysłów na wykorzystanie fig nigdy dość, a taka focaccia to wspaniały sposób na ich wykorzystanie, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń