menu

Focaccia z figami i rozmarynem

Figowy sezon w pełni! Dziś zapraszam na focaccię z rozmarynem i figami. Połączenie fig, rozmarynu i soli smakuje świetnie i według mnie jest świetną propozycją na śniadanie albo podwieczorek. Gorąco polecam Wam również przepis na pysznąkonfiturę figową.


focaccia z figami

Składniki:

szklanka mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy plus oliwa do smarowania wierzchu focacci
łyżeczka soli morskiej plus odrobina soli gruboziarnistej do posypania
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżeczka cukru
2-3 figi



Sposób przygotowania:

Wodę, drożdże i cukier mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. W międzyczasie ucieramy sól z rozmarynem w moździerzu. Drożdżowy zaczyn łączymy z mąką, oliwą i solą z rozmarynem- wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Następnie ciasto lekko zagniatamy i formujemy z niego focaccię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Gdy lekko wyroście na wierzchu umieszczamy plasterki fig, przesmarowujemy wierzch oliwą i posypujemy solą gruboziarnistą. Tak przygotowaną focaccię pieczemy około35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy pomysł, by dodać figi :) w końcu teraz na nie czas, są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłów na wykorzystanie fig nigdy dość, a taka focaccia to wspaniały sposób na ich wykorzystanie, wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)