Gulasze to dania, które dobrze wpisują się w jesienne menu. Tym razem w gulaszu wylądowały własnoręcznie zebrane leśne grzyby- dzięki temu danie jest aromatyczne, pełne smaku i bardzo jesienne:)Choć najbardziej lubię lato i wszystko co z nim związane to jesień, sentymentalna i kolorowa ma kilka plusów- dla mnie numer jeden to właśnie grzybobrania:) A co za tym idzie takie pyszne grzybowe dania:)
Składniki:
ok. 600g mięsa wołowego
300g małych podgrzybków
400ml bulionu
3 szalotki
1 marchewka
2-3 ząbki czosnku
por- jasna część
150ml porto
3 świeże listki laurowe
gałązka rozmarynu
kilka ziaren jałowca
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Na oliwie przesmażamy pokrojone w kawałki mięso, a następnie dodajemy oczyszczone grzyby, pokrojone w plastry marchew i por oraz szalotki i ząbki czosnku. Wszystko mieszamy, przesmażamy i dodajemy zioła. Następnie dodajemy wino. Gdy wino lekko odparuje podlewamy gulasz częścią bulionu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zmięknie mieszając od czasu do czasu i podlewając pozostałym bulionem. Gdy mięso jest gotowe doprawiamy gulasz solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami: pieczywem, kaszą albo ziemniakami. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)