Lato właściwie za nami czas najwyższy zaszaleć w kuchni z jesiennymi skarbami:) Na liście moich sezonowych ulubieńców są między innymi śliwki, dynia, gruszki ale przede wszystkim grzyby. Uwielbiam właściwie wszystkie i pod każdą postacią- duszone, smażone, w postaci sosu czy zupy. Dziś szybki spacer po lesie zaowocował małym koszyczkiem podgrzybków więc by szybko móc cieszyć się ich smakiem zrobiłam jajecznicę.
Składniki:
5-6 dużych jajek
200g podgrzybków
2 cebule dymki
kilka sporych gtałązek tymianku cytrynowego
łyżka masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na maśle szklimy posiekaną dymkę (bez szczypiorku). Dodajemy oczyszczone i pokrojone na plasterki podgrzybki oraz listki tymianku i przesmażamy przez około 10 minut na średnim ogniu. Gdy grzyby zmiękną doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy jajka. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe!
Smacznego:)
jajecznica z świeżymi grzybami jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń